maandag, januari 29, 2007

sp.a bruis of bruistablet?

De sp.a gooit de deuren open niet enkel voor groene huisvrouwen maar nu ook voor arbeiders. Voor een partij die vroeger toch, de rechten van de arbeider hoog in het vaandel droeg is dit nogal een rare aankondiging. Ik ben blij dat de sp.a kiest om opnieuw voor de zwakkeren in onze maatschappij wil opkomen. Maar als Vande Lanotte de cijfers bovenhaalt van 20% van de 65-plussers die leven met risico op armoede, dan vraag ik mij toch wel af wat zijn partij de laatste 18 jaar in de verschillende regeringen heeft uitgestoken! Want 18 jaar geleden waren die mensen nog 40 én arbeider of bediende. Maar blijkbaar was de arbeider de laatste decennia niet zo tevreden en ging zijn stem steeds meer naar rechts en extreem-rechts. De aankondiging dat het VB haar eigen vakbond wil oprichten geeft in ieder geval een kleine indicatie waar de arbeiders naar toe zijn gevlucht.

Als voorzitter Vande Lanotte nu de deuren wagenwijd openzet voor alle progressieven ben ik toch weigerachtig om door die deur te wandelen. Misschien moeten hun ministers iets meer voet bij stuk houden om die progressieve standpunten ook daadwerkelijk door te drukken. Nadat de uitstap uit de kernenergie was goedgekeurd door de federale regering is het opzetten van alternatieve energiebronnen nog steeds niet van de grond gekomen. In zoverre dat die kernuitstap zelfs in vraag wordt gesteld omdat er onvoldoende alternatieve reserves zullen zijn. Waar is de progressieve impact van de sp.a in die beslissingen?! Is deze nieuwe beginselverklaring echt een teken dat de sp.a opnieuw bruist of is het slechts een bruistablet die eens 10 juni voorbij, zal uitgebruist zijn?

ook verschenen als lezersbrief in De Morgen van 30 januari

woensdag, januari 24, 2007

Hart op de tong deel 4

Op 10 juni mogen wij weer naar de stembus, dit keer voor de federale verkiezingen. Kijkt u daar naar uit of verzucht u 'alweer verkiezingen!'. En stemt u federaal voor dezelfde partij als voor de gemeenteraadsverkiezingen? Of ligt u er gewoon niet wakker van?

Het begint de laatste tijd toch wel sterk op te vallen dat er om het anderhalf jaar weer verkiezingen zijn. Persoonlijk vind ik dit teveel van het goede. Zo werden de voorbije gemeenteraadsverkiezingen als een test gezien voor de federale terwijl de gemeenteraad toch ook belangrijk is. En na de federale verkiezingen mogen we stilaan weer beginnen uitkijken naar de Vlaamse en Europese verkiezingen en ga zo maar door. Maar zijn verkiezingen in de eerste plaats niet een forum waar we als burgers mensen kiezen om onze belangen te verdedigen? Dit buitensporig aantal verkiezingen is niet alleen nefast voor de werking van de verschillende parlementen en regeringen, het werkt ook de ‘cumul’ in de hand. Die cumul is toch iets wat er bij mij echt niet in kan. Als je je kiezers op een degelijke manier wil vertegenwoordigen, dan leg je je toch ten volle toe op die taak? Maar nee hoor! Het aantal parlementairen die ook nog eens burgemeester, schepen of gewoon gemeenteraadslid zijn is niet te tellen. Met als gevolg dat hun ‘werk’ als gemeenteraadslid wordt gereduceerd tot het innen van de zitpenning, het lezen van de krant of het bekijken van de vakantiefoto’s van je collega luierik-raadslid.


Is dat dan het summum van democratie? Is dit waar onze grootouders voor gevochten hebben? Om te mogen stemmen op mensen die zoveel postjes hebben dat ze op den duur de helft van hun (bezoldigde) mandaten vergeten?! ’t Is een regelrechte schande en een aanfluiting van je eigen kiezers. Maar uiteindelijk is dit allemaal het resultaat van de meest verfoeilijke aller democratieën, de particratie. Met dit ingenieuze systeem slagen de partijbonzen er moeiteloos in het merendeel van de raden in een poppentheater om te toveren. Alle spontaniteit en initiatief van de individuele raadsleden en volksvertegenwoordigers wordt de kop ingedrukt. Owee als je een dissidente stem laat horen binnen het publieke forum van een gemeenteraads- of parlementszitting. Dan kan je zo goed als zeker een kruis over je verder politieke loopbaan maken. En als je in je leven nog veel ‘tsjevenstreken’. ‘sossenstoten’ of ‘blauwtjes’ wil uithalen dan slik je maar best je eigen mening in en zeg je mooi ja of nee na al naargelang wat er je wordt voorgekauwd. Tot zover onze wonderbaarlijke democratie!

Als ik vooruitkijk naar de federale verkiezingen van 10 juni, dan kijk ik vooral uit naar de programma’s. Voor mij staat een degelijk, realistisch en leefbaar programma nog altijd voorop. Die oppervlakkige slogans en ‘totentrekkerij’ hoeven voor mij echt niet. Er komen hopelijk enkele nieuwe partijen en bewegingen op die de luis in de pels van de grote partijen zijn. Want of je het nu wil of niet, de regeringsvorming is toch al zo goed als zeker afgerond. Het enige wat nog moet gedaan worden is postjes verdelen. Mocht je het nog niet weten als men een nieuwe ronde in de staatshervorming wil doorvoeren dan moet men een 2/3e meerderheid hebben. Als je nu een beetje rekent, dan merk je al snel dat CD&V, VLD en Sp.a niet anders kunnen dan een tripartiete aangaan. Het enige waar de kiezer nog over kan beslissen is wie er premier zal worden. Tenzij de kiezer ervoor zorgt dat deze 3 partijen tekort schieten en dan wordt het uitkijken naar een vierde partner om het bed en de koek mee te verdelen. En dat zou voor velen een probleem kunnen worden.

Eén ding is zeker, op 10 juni maak ik een bewuste keuze voor een programma en voor de mensen die dat programma willen realiseren. Ongeacht van wat de gevolgen voor een eventuele staatshervorming kunnen zijn. Op tactisch stemmen zal je mij niet betrappen. Het gaat hier nog altijd om mijn stem die ik op een positieve manier wil brengen. Het stemmen op X om te vermijden dat Y te groot zou worden is je eigen stem verliezen. Denk daar maar eens over na op 10 juni…!

dinsdag, januari 23, 2007

Alle lichten uit!!

Op 1 februari doen we alle lichten uit van 19u55 tot 20.00u !

ACTIE tegen de klimaatsverandering.

Neem op 1 februari 2007 deel aan de grootste mobilisatie van de burgers tegen de klimaatsverandering !
L'Alliance pour la Planète (groepering van milieuverenigingen) doet een oproep tot al de burgers :

Gun de planeet 5 minuten rust!
Iedereen wordt verzocht alle lichten te doven op 1 februari as, van 19u55 tot 20.00u.
Het gaat er niet om enkel die dag gedurende 5 minuten energie te besparen, maar wel om de aandacht van de burgers, de media en tevens de politieke besluitvormers te vestigen op de energieverspilling en op de noodzaak om dringend iets te ondernemen !

Gedurende 5 minuutjes zal de planeet kunnen uitrusten : dat duurt echt niet lang en het kost niets. En het zal de politici en kandidaten voor de parlementaire verkiezingen van juni 2007 duidelijk maken dat de klimaatverandering een onderwerp uitmaakt dat weegt in het politieke debat.

En waarom op 1 februari 2007?

Omdat die dag in Parijs het nieuwe rapport van de klimatologische experten van de Verenigde Naties uitkomt. En dat gebeurt bij onze buren! Wij kunnen dus onmogelijk deze kans laten

voorbijgaan en moeten bijgevolg de schijnwerpers richten op de dringende aard van 's werelds klimatologische situatie. Als we allen deelnemen zal deze actie werkelijk een mediatieke én politieke invloed hebben, en dit enkele maanden vóór de (Belgische) verkiezingen !

> Laat dit bericht zoveel mogelijk circuleren, stuur het zoveel mogelijk door, ook naar lokale politici; vermeld het in Newsletters, op je Internetsite of blog ...

woensdag, januari 17, 2007

Hart op de tong deel 3

Kortrijk won zopas een prijs voor het ontwerp van het nieuw aan te leggen Deltapark, waar ook windmolens komen. Er is trouwens nogal wat te doen rond 'groene energie'. Moeten er hier meer windmolens komen? Gebruikt u zelf groene energie of overweegt u om milieuvriendelijke maatregelen te nemen? Zo ja, welke?


In de zomer was ik op vakantie in de Provence. Onderweg waren er ook enkele windmolenparken die helemaal niet storend waren in het idyllische landschap. Het zijn wel geen kleine molens maar veel lawaai maken ze niet. En zoals je op de foto kan zien, zorgen ze zelfs voor prachtige uitzichten. Trouwens, ik heb liever meer windmolens dan een kerncentrale in mijn achtertuin! Niet alleen heb je bij een kerncentrale enkele koeltorens staan die dag in dag uit een wolkje uitpuffen maar dan zit je ook nog met het kernafval dat ergens moet gedumpt worden. Nu zijn ze bezig over een nieuwe generatie kerncentrales die minder afval zouden produceren maar ’t is nog steeds meer afval dan een windmolen. Een windmolen draait en hop… je hebt energie! Eenvoudig, proper en snel. Ware het niet dat er in die andere energiemarkt zoveel meer geld zit. Is dat misschien de reden waarom de kernuitstap moet verschoven worden. Is dat de reden waarom de huidige federale en Vlaamse regering nog steeds geen stappen hebben ondernomen om de windmolenparken te bouwen? Ik ben door mijn ouders altijd milieubewust opgevoed geweest dus kies ik waar mogelijk voor groene energie en milieuvriendelijke producten. Dat gaat van Ecover voor alles waar gewassen, geboend en gekuist moet worden tot herbruikbare zakken en tasjes als ik boodschappen doe. Voor mijn dagelijks verkeer reken ik in ieder geval op mijn stalen ros en voor lange afstanden trein ik altijd. Jaarlijks doe ik ergens rond de 5000 kilometers op mijn fietske dus als het er een beetje bouwvallig uitziet dan is ’t vooral omdat hij ook al de wereld is rondgereisd. Niet enkel op basis van kilometers maar ook letterlijk! Als het gaat over verwarming dan zal die bij mij nooit hoog staan. Thuis zal je me met een dikke trui zien rondlopen, zo bespaar je op de verwarming. Het zijn die kleine beetjes die uiteindelijk het verschil maken.

dinsdag, januari 16, 2007

Dan sta je daar... met n stokske

Dan zit je uw examens n beetje voor te bereiden en smijten ze een stokske naar u. Wat doe je daar dan mee. 'k Heb het in ieder geval al opgevangen en nu gaan we 't nog naar enkele mensen doorsmijten... Bart? ga jij't stokske vangen en ook 'n plaatje van jezelf online plaatsen?

stokske

dinsdag, januari 09, 2007

tussendoortje

Met de polemiek rond prins Laurent van de laatste week heeft de uitdrukking 'van de prins geen kwaad weten' toch wel een nieuwe betekenis gekregen. Nooit gedacht dat onze Ferrari-in-de-prak-rijdende, hondjes-liefhebbende, toch-nog-van-straat-geraakte prins het debat rond de dotaties van de koninklijke familie zo prominent in de actualiteit zou krijgen.
Maar het moet gezegd, die dotaties mogen voor mijn part zo snel mogelijk ingetrokken worden. Behalve de koning en de eerste troonopvolger zie ik weinig 'return' in het uitbetalen van dergelijke bedragen. Het enige wat je daarmee creeert is een kliekje dat geen voeling heeft met de rest van de bevolking en dat zich boven de andere Belgen verheven ziet. Nochtans staat er in de Belgische grondwet: "iedereen is gelijk voor de wet" zelfs de koning en zijn familie! Dus is er toch nog 'n beetje hoop als een prins toch nog kan getuigen voor een rechtbank.
Sire, deze parlementaire monarchie is misschien toch nog niet ten dode opgeschreven...

Hart op de tong deel 2

Het jaar is intussen goed en wel ingezet en ook de nieuwe gemeenteraad werd geïnstalleerd. Wat zijn jullie eigen goede voornemens voor 2007? En kan u - in volgorde van prioriteit - drie dingen noemen die het stadsbestuur beter zou kunnen dan vroeger?
Ik maak niet echt voornemens bij het begin van een jaar, maar in 2007 is het belangrijkste voor mij dat ik afstudeer. Als we daarnaast nog een reisje kunnen meepikken zal ik al heel tevreden zijn! Maar een echt voornemen is dat nu ook niet.
Wat betreft het stadsbestuur kan ik een lang lijstje afgaan maar ik ga me tot de prioriteiten (voor mij toch) beperken.
Wat ik in de eerste plaats van het stadsbestuur verlang is dat ze in 2007 niet alleen luisteren naar de verschillende adviesraden maar er ook iets mee doen. Als lid van de jeugdraad zie ik al te vaak dat de adviezen die we formuleren door het College naast zich neer worden gelegd. Dit is jammer genoeg niet enkel een probleem van de jeugdraad, maar ook van de seniorenraad, de minaraad, de adviesraad voor personen met een handicap en zo zijn er nog wel meer. Het lijkt er soms op dat het stadsbestuur het begrip ‘adviesraad’ niet goed begrijpt. In zo’n raad zitten gewone mensen die met hun voeten in het werkveld staan en voeling hebben met de problemen van specifieke groepen. Hun adviezen zijn dus niet zomaar wat gefantaseer, neem ze dus alsjeblieft serieus en luister naar deze mensen.
Als fervent fietser had ik bij de heraanleg van straten ook graag meer en betere fietspaden gezien die gescheiden zijn van de auto’s. Zo merkte ik dat bij de heraanleg van de 11e julilaan er geen fietspad is voorzien, wél extra parkeerplaatsen! Maar er zijn nog veel straten die een degelijk fietspad kunnen gebruiken. Zo is er de Noordstraat-Beheerstraat om nog maar te zwijgen van de Doorniksewijk. Dit zijn zowat de frapantste voorbeelden van slechte fietspaden.
Ten laatste hoop ik dat het stadscentrum terug wat meer leven krijgt ’s nachts zodat Kortrijk weer een echte studentenstad kan worden. Dan hoeven de jongeren niet telkens naar Gent te gaan om zich echt uit te leven. Nu is het iedere keer vechten voor een plaatsje waar jongeren zich kunnen uitleven. In mijn jonge jaren was de Kapucijnenstraat dé place to be ondertussen is dat n beetje verschoven naar de Burgemeester Reynaertstraat. Maar gelukkig is er ook nog de Vlasmarkt voor wie een beetje minder mainstream is dan wat er in ’t Stroatje’ rondloopt. Dan is er nog de Sous-sol/Raadskelder die de laatste jaren een welkome afwisseling vormt voor het puberale haantjesgedrag die je in de buurt van ’t station vindt. Maar nu draait de Raadskelder weer goed en dan beslist de Stad om het huurcontract niet meer te verlengen. Dus als je de Raadskelder nog niet kent, je hebt nog tijd tot december 2007 voor de gewelven weer door het stadhuis worden opgeslorpt.