maandag, februari 05, 2007

Hart op de tong deel 5

Waarom trekken jongeren hier weg? Hoe kunnen wij onze streek weer aantrekkelijk maken? Het jongerenproject Phare West boog zich daar over en 30 jongeren stelden vast dat het vooral een kwestie van imago en perceptie is. Wij moeten een nieuwe naam vinden voor deze regio, stelden zij. Wat denkt u? Heeft u een nieuwe naam voor Zuid-West-Vlaanderen?

Volgens mij is de grootste uitstroom die van ambitieuze jongeren die dichter bij hun werk willen wonen. De jobmarkt in het Kortrijkse is niet zo uitgebreid, gevarieerd en uitdagend als in Brussel, Gent of Antwerpen. Daarnaast is de perceptie van Kortrijk als stad van oude mensen natuurlijk ook geen reden om hier te blijven. Een nieuwe naam zal dan ook geen oplossing bieden. Enkel als je samen met die nieuwe naam een nieuwe impuls geeft aan de regio om jongeren hier te houden kan het effectief zijn. Maar dan moet je er ook weer rekening mee houden dat zo’n nieuwe naam niet in 1-2-3 zal overgenomen en aanvaard worden.

Wat je kan doen om die leegloop tegen te gaan is de stad en dan vooral het centrum meer open te stellen voor jongeren en jonge gezinnen. Ondanks het promoten van wonen boven woningen en diverse renovatiepremies en andere subsidies blijft de leegloop verder duren. Nu hebben de jongeren nog al te vaak het gevoel weggejaagd te worden uit het centrum. Denken we maar aan de uitlatingen van de burgemeester over ‘hangjongeren en drugsgebruikers’ op de Vlasmarkt. Je zou je voor minder niet welkom voelen! Misschien moeten we de ‘oudjes’ eens wegjagen van de Grote Markt? Zij zouden dat ook niet leuk vinden net zoals jongeren dit ook niet leuk vinden. Geef de jongeren gewoon een kans om zichzelf te zijn en te blijven en laat originaliteit en creativiteit bloeien.