zaterdag, maart 24, 2007

Ik voel me onveilig...

Onder zo'n titel verwacht je verhalen over zakkenrollers, gauwdieven, verkrachtingen, carjackings, inbraken en ga zo maar door. Maar ik voel me niet onveilig door deze vormen van criminaliteit maar wel door de criminelen die elke dag in hun onveilige auto stappen en daarmee het leven van honderden, duizenden fietsers en voetgangers in gevaar brengen.
Vandaag zag ik in mijn krant een artikel staan over een model van Land Rover, met name de Freelander 2. Dit is een heel veilige auto... zolang je er zelf inzit tenminste. Dit monster met vierwielaandrijving is net iets minder veilig als hij op je af komt gescheurd. Uit de Europese NCAP veiligheidstests bleek dat de veiligheid voor inzittenden 5 sterren kreeg. De voetgangers' veiligheid kreeg er slechts 1! Mocht dit Fata Morgana zijn, je zou uit schaamte met heel je dorp onder de grond kruipen. Niet zo bij Land Rover... Ze melden met trots dat ze "aandacht hebben besteed aan facetten die moeten helpen bij het vermijden van ongevallen". Toch vriendelijk van hen dat ze ongevallen proberen te vermijden, alleen jammer dat zij niet achter het stuur zitten als hun autootje op jou of je kind komt afgevlamd. Want daar ligt het probleem nu net, je mag nog een auto ontwikkelen die heel veilig is voor de inzittenden. Maar door omstandigheden (slecht weer, onaangepast rijgedrag, onoplettendheid,...) wordt diezelfde 'veilige auto' een dodelijk wapen.
We kunnen toch moeilijk betonnen muren bouwen tussen de straten en de voet- en fietspaden? Of willen de producenten van de auto's hiervoor hun winsten afromen? Mag ik dan ook vriendelijk vragen aan de autoconstructeurs om de veiligheid van u, ik en iedereen die graag eens fietst, wandelt of kuiert op deze aardkloot, ook eens te overwegen als ze nog eens zo'n moordkar bouwen?!

donderdag, maart 01, 2007

Hoe erg het leven zonder net kan zijn...

Enkele weken lang lag de pc thuis plat...
dan begin je toch wel te beseffen wat je allemaal uitvreet op je pc en het internet. De uren van trein en bus zoeken? Vergeet het, ga maar naar de bushalte of het treinstation!
Nog snel een mailtje sturen naar je vrienden aan de andere kant van de wereld? Probeer toch maar n postkaartje of brief te sturen...
Afspraken maken, informatie opzoeken of gewoon up to date blijven met de actualiteit... vergeet het maar. Het internet en de pc (of Mac, Driek!) zijn zowaar een onmisbaar aanhangsel van het menselijk lichaam geworden. Dus als je toevallig je appendix moet laten verwijderen, vraag dan aan de chirurg of hij dat onmisbaar aanhangsel kan vervangen door n draadloze internethub zodat je altijd en overal 'online' kan zijn.
Klinkt lachwekkend, maar wie weet waar sommige halve garen toe in staat zijn. En die zullen altijd wel een politicus zot genoeg vinden om hun idee ook effectief te willen realiseren. Denk maar aan het VB dat in Mechelen de Mosquito op pleintjes met rondhangjongeren wil hangen. Dat 'spellement' produceert een geluidsfrequentie die enkel door jongeren tot 25 hoorbaar is. Die geraken daar dan zo door geirriteerd dat ze het maar afbollen. Als dat nu niet belachelijk is. Wij vragen toch ook niet dat op pakweg de Grote Markt van Kortrijk een bakske wordt geinstalleerd dat blerende geluiden voorbrengt die de gepensioneerden van hun koffie en koekske in de tearoom wegjaagt!
Misschien moeten we bij de uitvinders van de Mosquito eens gaan informeren naar n bakske dat onnozele ideeën neutraliseert... Dat zou pas een uitvinding zijn die ik in mijn stad wil zien.

Hart op de Tong deel 7

Spirit telde op een zaterdagnamiddag op de Grote Markt de autobestuurders die daar een parkeerplaatsje zochten. Bleek dat zes op zeven wagens weer moesten vertrekken. "Afschaffen die parking! zegt Spirit. "Absoluut behouden, maar signalisatie plaatsen," meent Unizo. En
jullie?
Door het beperkte aantal plaatsen is die parking van weinig nut. In ieder geval zijn er voldoende alternatieven in de buurt met de schouwburgparking. De parking op de Grote Markt kan dan op een gezelligere manier ingevuld worden. Een paar bankjes en een klein speelpleintje voor de kinderen misschien? Zo kan Kortrijk zich toch ook nog wat kindvriendelijk opstellen! In ieder geval is de huidige situatie zeker geen ideale, het op- en afrijden van auto’s belemmeren vaak de doorgang van andere auto’s, fietsers en voetgangers. De leveranciers van de handelszaken op de Grote Markt kunnen ook nog langs de kant van het Begijnhof aan de Grote Markt geraken. Maar of Unizo dit wil…

Hart op de Tong deel 6

De gemeenteraad keurde zopas een ICT-project goed voor miljoenen euro. Hoe ervaren jullie de digitale kloof? Bestaat die? Hoe lang zitten jullie per week ongeveer achter de pc? En wat is julie favoriete site, los van professioneel gebruik?
Zelf ben ik al heel wat jaren digitaal aan het werk, computers zijn dan ook een integraal deel van mijn dagelijks leven gaan uitmaken. Ik denk dat de digitale kloof zich niet alleen situeert tussen jongeren en ouderen maar ook ten opzichte van de kansarmen en minder gegoeden. In een gemiddelde week vind je me toch makkelijk meer dan 20 uur achter het computerscherm. Als ik zoals nu op stage ben, dan loopt dat gemakkelijk op naar 40 tot zelfs 50 uur! De site waar ik het meest tijd op doorbreng is zeker en vast www.hattrick.org, een (verslavend) online voetbalspel. Daarnaast zit ik ook vaak op de BBC website, kwestie van informatie en achtergrond is dit één van de compleetste sites die ik ken.