donderdag, april 19, 2007

Administratieve Vereenvoudiging in Kortrijk

Maandag 16 april was het weer gemeenteraad in Kortrijk. Een gezapige bedoening met hetzelfde kliekje toeschouwers aangevuld met enkele leerlingen. Zoals elke maand is er wel ergens een leerkracht of lector die er niets beter op vindt dan zijn leerlingen een gemeenteraad te laten bijwonen... Dat doet me eraan denken... 'k heb nog nooit een lector aanwezig gezien!
Maar dit terzijde. Een van de meest interessante punten op de agenda betrof de eerste stappen in de administratieve vereenvoudiging. Dit hebben we natuurlijk te danken aan de deelname van de (Open)VLD in het stadsbestuur. Ze hebben er zelfs een nieuwe schepenfunctie aan gewijd, Marie-Claire Vandenbulcke zal dat zeteltje 3 jaar lang warm houden. Warm had ze het in ieder geval maandagavond al...
Het betreft hier punt 3.1 en 3.3 uit de Agenda van de Gemeenteraad: Belasting op de afgifte van administratieve stukken - Intrekken en vaststellen + Vaststellen Retributietarieven: wijziging met ingang van 1 mei 2007. Bij het eerste punt gaat het om de afschaffing van de stadszegel (fiscale zegel) die je bij heel wat documenten moest aanvragen en waarvoor je 1,5€ neertelde. Dus iedereen blij, minder weg en weergeloop, minder rompslomp en minder geld uit mijn portemonnee!!! De VLD is echt een partij die zijn belofte houdt en de belastingen niet zal verhogen...
Tot je 2 punten verder de nieuwe retributietarieven ziet... Wat hebben de heren en dames van de rooms-blauwe coalitie gevonden. Nee, de belastingen worden niet verhoogd, we gaan enkel wat retributietarieven invoeren! Voorbeeldje: je hebt de pech om op 1 mei een kleine te krijgen in een Kortrijks ziekenhuis. Een dag eerder had je bij de aangifte van je nieuwe spruit aan fiscale zegels nog 7,5€ betaald (5 documenten x 1,5€ per fiscale zegels), vanaf 1 mei hoef je geen zegeltjes meer te dokken maar mag je simpelweg 15€ uit je portefeuille halen! Ook bij het overlijden zien we eenzelfde stijging. Bij huwelijken mag je zeker al 30€ ophoesten. Als je dan nog eens buiten de 'normaal voorziene dagen en uren' trouwt mag je zeker nog 100€ erbij leggen.
De uitleg van schepen Vandenbulcke:
In Kortrijk bieden wij meer service aan, een pas getrouwd stel wordt met de rode loper ontvangen, er zijn laurierpalmpjes aangeschaft om het geheel fleuriger te maken en het nieuwe koppel krijgt ook nog eens een peper- en zoutvatje!
Veel leuker wordt het nog als je een milieuvergunning moet aanvragen. Voor een vergunning klasse 3 moet je nu nog 6,5€ betalen (5€ federale taks en 1,5€ voor Kortrijk). Zo'n milieuvergunning klasse 3 houdt eigenlijk enkel een meldingsplicht in. Voor de gemeente is het enige wat ze in zo'n geval moeten doen, akte nemen en een stempeltje zetten op een formulier. Simpel, niet! Wel vanaf 1 mei mag je iets dieper in je buidel tasten als je je burgerplicht vervult: haal maar dat briefje van 50€ uit je zak want zoveel zal dit grapje kosten! Voor een vergunning klasse 2 gaan we naar 100€. En als klap op de vuurpijl de klasse 1 vergunning, die niet eens door de stad wordt uitgereikt maar wel door de provincie. Tot op heden betaal je daar aan de stad niets voor, vanaf 1 mei wordt dit zomaar eventjes 200€!
Begrijpen wie begrijpen kan... In ieder geval was er tijdens de discussies rond deze agendapunten 1 belangrijke afwezige. Boegbeeld van de Kortrijkse (Open)VLD en staatsecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, de heer Vincent van Qortrijk (lees 'k wordt rijk). Nochtans was Vincent, Q, Quackie in het begin van de zitting aanwezig om nog snel enkele mandaten te stemmen. Je zou toch mogen verwachten dat de staatssecretaris met veel trots deze eerste realisaties op Kortrijks niveau persoonlijk zou bewierroken. Niets was minder waar, de heer Van Quickenborne was met het sluiten van de paasfoor en de noorderzon verdwenen.
Marie-Claire Vandenbulcke en collega (Open)VLD-schepen en toeverlaat van Q, Wout Maddens, moesten de maatregel dan maar zien te verdedigen. Maar hoe verdedig je zoiets...? Marie-Claire en Wout weten het nog steeds niet en maandagavond zeker niet. Nadat ze door de oppositie zwaar op de rooster was gelegd kon Marie-Claire niet snel genoeg buiten zijn om haar longen langs binnen ook nog eens uit te roken. De spanning en ongemakkelijkheid droop van haar gezicht af (iets wat niet gemakkelijk is als je de laag make-up op haar gezicht kent!).

Wat hebben we nu uit deze gemeenteraad geleerd?
  • krijg geen kind, trouw niet en/of sterf niet in Kortrijk na 1 mei. Voel je je laatste adem opkomen, verzamel dan je laatste krachten om je over de stadsgrens te slepen.
  • ben je in het bezit van een 'inrichting' die onder de voorwaarden van een milieuvergunning klasse 3 valt, wees dan burgerlijk ongehoorzaam. Het spaart je een onredelijke en onrechtvaardige behandeling door het stadsbestuur.
  • De huidige coalitie CD&V/N-VA+(Open)VLD komt haar belofte na en verhoogt de belastingen niet...
  • Meer nog, ze schaffen de fiscale zegels af (door de staatssecretaris vanop Federaal niveau vastgelegd)...
  • MAAR... ze halen een veelvoud uit je bankrekening onder het mom van 'retributietarieven'
Dus als je de komende 6 jaar nog in Kortrijk rondwaart, PAS OP voor het woord RETRIBUTIETARIEF, het is daar dat je de niet-verhoging van de Kortrijkse belastingen zal voelen!