vrijdag, mei 11, 2007

NEEN!


... kort en krachtig! (met dank aan Pietel voor het idee)

zondag, mei 06, 2007

Waar trekt de jeugd zich iets van aan??

Nee dit is niet de bekendmaking van de resultaten van de zoveelste marketingenquête die naar de behoeften en verlangens van de jeugd heeft gepeild. Waarom dan plots zo’n interesse voor wat de jeugd uitspookt. Nu ja, zelf ben ik ook nog wel jeugdig te noemen maar dit terzijde…
De reden voor mijn vraag (als je het eigenlijk een vraag mag noemen maar daar keren we later op terug) was terug te vinden in een persbericht die deze week in mijn mailbox terecht kwam:
“Jong VLD Kortrijk vraagt aandacht voor bewegwijzering Kennedypark”
Als je Kortrijk niet kent en je ziet jongeren een betere bewegwijzering naar een park vragen, dan klinkt dit plausibel en aanvaardbaar. Ware het niet dat het park in kwestie, eigenlijk een bedrijventerrein is. De wenkbrauw van je linkeroog komt nu lichtjes omhoog, je probeert de stukjes van de puzzel in elkaar te passen maar… geen enkele logische verklaring! Toch niet bij mij maar we geven de jongeren de kans om zich te verduidelijken. Misschien zit er in het bewuste bedrijventerrein een ongekende bron van plezier en jeugdige ondeugendheid…
“In het licht van het plaatsen van de led-wall op de Grote Markt en het design pilootproject voor de industriezone Kortrijk-Kuurne, stelt Jong VLD Kortrijk voor dat diezelfde partners de handen in elkaar slaan om de wegwijzers op het Kennedypark te vervangen door een led-wall en digitale wegwijzers. Op die manier zetten we Kortrijk als designstad en Barco als Kortrijks bedrijf, onder meer gespecialiseerd in mediatoepassingen, in de kijker.”
Dus de bedoeling van Jong VLD is niet het stimuleren van jeugdinitiatieven maar eerder het versterken van Kortrijk als designstad en Barco eens extra in de schijnwerpers plaatsen.
Naast de bedenkelijke motieven die achter dit initiatief zitten, wil ik ook nog enkele kanttekeningen maken bij deze oproep. Of er nood is aan betere bewegwijzering wil ik nog in het midden laten (als je van het centrum van Kortrijk komt, zal je zeker enkele pijlen tegenkomen en nee ik ben ze niet speciaal gaan plaatsen!). Maar in deze moderne tijden waar Barco op het vlak van multimediale toepassingen als vernieuwer mag gezien worden, bestaan er dingen zoals GPS, internetsites zoals Mappy, ViaMichelin,… Voor wie niet zo’n digifreak is, kan nog steeds terugvallen op de goede oude wegenkaart van Michelin of het stadsplan van Kortrijk. Mag ik het mij dan ook permitteren om bij het lezen van dit persbericht van Jong VLD, in een schaterlach te schieten?
Bij deze wil ik dan ook een vriendelijke oproep doen aan (Jong) (Open) VLD Kortrijk. OK, de verkiezingen komen met rasse schreden dichterbij. OK, Vincent ‘k Wordt Rijk trekt de lijst voor West-Vlaanderen. OK, er zijn op vele plaatsen in Kortrijk gebrekkige bewegwijzeringen. MAAR is dat een reden om je jongerenafdeling in het hemd te zetten door ze de opdracht te geven een actie te voeren om wat persaandacht te krijgen? Dit doet me terugdenken aan een actie vorig jaar rond het zogenaamde ‘pistoletkwartiertje’. Ook toen werden de jongeren opgetrommeld om te protesteren tegen de onrechtvaardigheid van de Parko-parkeerwachters (of pakmadammen volgens toenmalig fractieleidster en huidig schepen M-C Vandenbulcke). Die slingerden je namelijk op de bon als je je auto achterliet om bij de bakker een broodje (of pistolet) te gaan kopen zonder een parkeerticket te betalen!
Waar ligt de jeugd van wakker? Van parkeerboetes, bewegwijzering,…? Ik raad de mensen van (Jong) (Open) VLD eens aan om naar de Jeugdraad te komen. Daar leer je wat er echt bij de jongeren speelt. Zoals het gebrek aan een betaalbare en goed geïsoleerde fuifruimte in het centrum van Kortrijk. De verhoogde drempel en de beperkte openingsuren van de dienst Jeugd op het Stadhuis. Het gebrek aan speeltuintjes in het stadscentrum. De bedreiging van de alternatieve jongeren op de Vlasmarkt door de opkomende stadskanker van ForumInvest.
Beste jongeren, kom daar eens voor op straat. En vind je de weg niet naar het Kennedypark, volg dan gewoon een cursus kaartlezen of ga wat oriëntatielopen. Ik wil jullie bij deze mijn diensten aanbieden, gratis en voor niets. U hoeft enkel een retributietarief te betalen… maar dat principe kennen jullie waarschijnlijk al!