vrijdag, juni 29, 2007

leesvoer

Ondertussen ben ik net afgestudeerd en gediplomeerd (magna cum laude zelfs!) en ik wil mijn trouwe lezers mijn eindwerk niet onthouden. Blijkbaar is het 80% waard... aan u het oordeel. Het is wel in het Engels geschreven maar dat zou geen beperking mogen zijn. Ik heb mijn best gedaan het zo toegankelijk mogelijk te schrijven.

Toch nog enkele bemerkingen voor je de lectuur start, het gaat niet om een objectief werk (niet dat je dat van mij verwacht maar toch...). Het is mijn opzet om je aan het nadenken te zetten, blijkbaar is het gelukt met de jury, nu nog 10 miljoen Belgen zo ver krijgen.
Spread the word!

The influence of spin doctors on political communications (grootte pdf 805kb), right-click to download

zaterdag, juni 09, 2007

Met dank aan De Morgen

Belastingen verhoogd in CD&V-gemeenten

Naar aanleiding van de uitspraken van Yves Leterme en het artikel 'Belastingen verhoogd in minstens 15 gemeenten waar CD&V mee bestuurt' (DM 5/6) wou ik toch nog even iets opmerken. Sinds 1 mei zijn ook in Kortrijk in het kader van de administratieve vereenvoudiging, de fiscale zegels afgeschaft. In de plaats krijgt de Kortrijkse bevolking van de coalitie van CD&V en Open Vld een reeks retributietarieven in de maag gesplitst die het dubbele of meer kosten van wat we voordien aan fiscale zegels betaalden.
Het is dus gemakkelijk om te zeggen dat je geen belastingen verhoogt en een administratieve vereenvoudiging doorvoert. Vooral als je datzelfde geld gewoon onder een andere naam dubbel en dik toch binnenhaalt. Is dat goed bestuur? Is dat administratieve vereenvoudiging? Volgens mij niet!

woensdag, juni 06, 2007

De (on)zin van een cordon sanitaire

Met de verkiezingen slechts dagen verwijderd, had ik graag toch mijn licht eens laten schijnen op het cordon sanitaire dat ondertussen al ettelijke jaren zijn stempel drukt op het (Vlaamse) politieke landschap.
Laat mij eerst en vooral duidelijk stellen, ik ben open van geest en sta open voor allerlei culturen en identiteiten. Toch heb ik steeds mijn bedenkingen gehad bij het nut en de geloofwaardigheid van het cordon sanitaire (CS). Ten eerste nemen de partijen die zich het CS opleggen zich democratische partijen, tegenover de (ondemocratische) VB'ers. Maar dit brengt bij mij al een eerste en het grootste bezwaar naar boven. Is een democratie niet iets waar elke mening een kans krijgt om zich te verdedigen en te bewijzen? Hoe kan je dan in onze democratie verkondigen dat je in Vlaanderen ondertussen al een kwart van je bevolking niet wil horen? Voor mij is dit een sterk staaltje anti-democratie die wordt gevoerd door de machtspartijen.
Want zeg nu zelf, wie haalt er het meeste voordeel uit deze situatie? Het VB dat steeds meer kiezers voor zich wint, of de partijen die door het CS zeker zijn dat ze zowat in elke regering zitten omdat ze door de grootte van het VB niet anders kunnen dan meer-partijencoalities op te zetten?
Het ergste is dat het CS bijna als excuus dient om niet alleen het VB, maar ook hun kiezers te negeren. En is dat nu net niet de grootste fout die je kan maken? Het VB maakt natuurlijk handig gebruik van deze situatie en spint graag garen uit hun positie van 'out-cast'. Dit zorgt zelfs bij veel mensen voor een gevoel van sympathie omdat ze zichzelf ook als verstotene zien van het 'gewone' maatschappelijk leven.
Ondertussen zijn de 3 grote politieke families lustig aan het verder regeren, postjes verdelen en hun achterban tevreden te houden. Want ligt daar niet de grootste vrees voor de katholieke, liberale en socialistische familie? Dat ze een groot stuk van hun kabinetten zouden moeten afstaan ( want het VB is op dit ogenblik de grootste partij in Vlaanderen) en dan niet langer hun trouwe partijsoldaten met een mandaat op een kabinet, studiedienst of parlementaire fractie kunnen belonen?
Uiteindelijk draait dit cordon slechts om 1 ding: MACHT en hoe ze zo lang mogelijk vast te houden. Het CS helpt de grote partijen vooral om de lokale gemeentemandatarissen in het gelid te doen lopen. Want in een wereld zonder CS, had het VB al lang in één of andere gemeente enkele schepenzetels weten te bemachtigen of zelfs de burgemeestersjerp. Maar door het verbod en een dreigende excommunicatie uit de partijrangen houden de eventuele dissidenten zich (voorlopig) gedeisd. Want eens je uit de gratie van de partij valt, mag je je (lucratieve) plaatsje in het politieke schouwtoneel wel op je buik schrijven.
Uiteindelijk is het in een democratie aan de verkozen vertegenwoordigers om te beslissen op welke manier zij zich willen verenigen in een coalitie om aan een meerderheid te geraken. Om reeds op voorhand 25% van de mensen die je zogezegd vertegenwoordigt, de rug toe te draaien, getuigt van weinig respect voor je kiezers. Zonder CS betekent nog niet dat iedere partij of elk partijlid plots de deuren zal opengooien voor het VB. Voor vele mensen en kandidaten is het water tussen de ideologie van het VB en hun eigen ideeën en opinies veel te diep en onoverbrugbaar. Dus waarom niet vertrouwen op het gezonde verstand van je partijleden?
Daarom mijn oproep aan de ondemocratische democratische partijen in Vlaanderen en België: WEG MET HET CORDON EN LEVE DE DEMOCRATIE!!!

zondag, juni 03, 2007

Terugkerende vormen van landschapsvervuiling - part deux

Met nog 1 week voor de volgende verkiezingen moet het me toch nog maar eens van het hart. Opnieuw kan ik mijn deur niet uit zonder op de koppen van de jantjes en miekes te kijken die een zeteltje in het pluchen parlement ambiëren. Wat mij ditmaal nog meer stoort dan anders is het gebrek aan echte creativiteit bij die affiches. Van 'design-affiches' die pijn doen aan de ogen over zinloze slogans (JA! Ik hou van dit kleur) tot Ernie van Sesamstraat die wordt misbruikt door ene Bert om toch maar wat aandacht te krijgen.
Misschien moeten we in deze tijden waar de democratie toch ver te zoeken is gewoon afstappen van die persoonlijke campagnes. Uiteindelijk bepalen die individuen (of ze nu een krachtige motor, Qarakter, Vlaamse kracht of gewoon een simpel rijmpje hebben) het beleid niet maar wel hun partijbureau. Dus uit eerlijkheid tegenover de kiezer moeten ze maar gewoon met hun partijnaam actie voeren en met 1 slogan. Het zal het landschap in ieder geval iets aangenamer maken en je hoeft maar een 10-tal verschillende affiches tegen te komen. Het zal de partijen en verkiesbaren ook een redelijke duit besparen want slechts 1 affiche om te drukken en te verspreiden... Of is dat niet goed genoeg voor de 'commercie' van onze ondernemende Vlamingen?
Ik kan het maar vragen, hé. Mijn advies voor volgende zondag? Stem eens op een underdog. Ga voor een kleine partij waarvan je nog geen of bijna geen affiches van hebt gezien. Ze hebben duidelijk meer nood aan de financiële ondersteuning dan die grote pletwalspartijen die op een rijkgevulde oorlogskas kunnen teren. Uiteindelijk is het toch erg welke middelen de partijen toegestopt krijgen om hun verkozenen te ondersteunen. Als je het mij vraagt kunnen de parlementsleden gerust met hun zitpenning en andere financiële bijdragen gerust zelf hun medewerkers betalen. Maar ja, dan kunnen ze minder 'vrienden' bedanken voor hun trouwe (financiële) steun of de noeste medewerker een leuk jobje aanbieden... 't Zal dus nog niet voor morgen zijn dat de partijfinanciering herzien wordt.
Een mens/kiezer kan het maar vragen, hé! Denk daar volgende zondag maar over na, als je je bolletjes gaat kleuren!