dinsdag, juli 24, 2007

... en nu is't genoeg!!!!

Net thuis gekomen van een dagje werk, nog even snel mijn mails lezen... maar dan flitst op mijn scherm volgend bericht "Alexandre Vinokourov positief bevonden bij controle tijdens Tour". Daar gaat mijn goed humeur, 't is weer van dat maar voor mij is het net ééntje te veel. Met de geletruidrager Rasmussen die al enkele keren zijn verblijfsplaats niet doorgeeft aan de UCI voor onaangekondigde controles, is dit net dat stapje té ver.
Gelukkig heeft Astana de moedige beslissing genomen om hun volledige team terug te trekken uit de Tour. Maar voor mij hoeft het dit jaar niet meer. Dat de organisatie nu voor eens ook hun gezond verstand gebruiken en het hele circus stilleggen. Dat is blijkbaar nog het enige signaal dat die slikkers en spuiters snappen.
Altijd en overal vol goede beloftes, charters tekenen hier, ethische codes volgen daar... Maar tussendoor nog snel een transfusietje plannen en we zijn weer klaar. Ik ben en blijf een grote sportfanaat, maar ik hou van een eerlijke sport. Ofwel slikt er niemand ofwel slikken ze allemaal. Ik wacht dus met ongeduld op het invoeren van de DNA-controles en als er zijn die toch niet kunnen stoppen met 'snoepen', dat ze hun eigen wedstrijdjes rijden maar ik ga daar niet meer naar kijken.

The show can't go on!

ook
verschenen als lezersbrief in De Morgen van donderdag 26 juli

maandag, juli 23, 2007

Deugdelijkheid, goed bestuur en andere loze beloftes

Je moet zowat blind of doof geweest zijn dit weekend als je Yves Leterme niet hebt zien afgaan dit weekend. Onze voormalige Vlaamse Minister-President heeft aangetoond 'intellectueel niet in staat te zijn' het Belgische volkslied te parafraseren. 'To add insult to injury' zoals ze het in het Engels zo schoon kunnen zeggen, begon hij zonder verpinken de 'Marseillaise' te zingen. Tot zover de goede burgerzin van onze formateur. Dat hij niet wist waarom de Nationale Feestdag nu net op 21 juli was, dat kunnen we nog vergeven, want slechts 20% van de Belgen weet dit zelf.
Maar ja, Yves kan zeker verzachtende omstandigheden inroepen. Hij heeft zijn informateursnota in sneltempo afgewerkt en heeft zich naar West-Vlaamse gewoonte, in het zweet gewerkt. Als ze je dan een micro onder de neus duwen, is een mens al eens elders met zijn gedachten (Trudy de geit ofzo).
Waarvoor hij géén verzachtende omstandigheden kan of mag inroepen, is zijn gedrag tijdens en na het Te Deum. Als boegbeeld van de Christen-Democraten, zou je toch wat respect mogen verwachten voor de katholieke waarden. Maar néé, Yves zat tijdens het 'Te Deum' lekker te gsm'en (ik wil trouwens de cameraman feliciteren, die ons hierop attent gemaakt heeft!). Van een rechtgeaarde katholieke kerkganger had ik toch beter verwacht. Kardinaal Danneels zal ook niet te content zijn en hopelijk smeert hij Leterme bij zijn volgende biecht een mooi aantal 'Onze Vaders' en 'Wees Gegroetjes' aan, zodat Yves nog wel eens zal nadenken alvorens zijn gsm uit te halen tijdens de eucharistieviering! Zelf ben ik verre van katholiek maar ik begeef mij dan ook niet meer in een kerk tenzij om de kunstschatten te bewonderen. Maar waar het hier om gaat is dat het gedrag van Leterme totaal ongepast is voor iemand die 'goed bestuur' en 'deugdelijkheid' in het vaandel draagt. Nochtans zijn het die termen die Le-terme naar een verkiezingsoverwinning hebben gekatapulteerd.
Bij het buitengaan van de kerk, kon Yves niet snel genoeg in zijn auto zitten en wegrijden van die 'ambetante' Waalse journalisten. Na zo'n afgang misschien wel te begrijpen... Maar was het niet beter geweest mocht hijzelf met een kwinkslag gereageerd hebben op zijn eerdere misstappen? Een beetje humor verzacht de zeden mijnheer Leterme!
Welke conclusies trek ik uit deze voorstelling?
- Yves Leterme schrijft in ijltempo een 'informateursnota' die zo ongeveer gelijk is aan het verkiezingsprogramma van CD&V/N-VA, dus dat verklaart het snelle werk en de lauwe reacties vanuit de liberale hoek.
- De 'goede' normen en waarden die Leterme én zijn partij propageren, blijken niet veel meer dan 'goed-kope' labels om de kiezer weer eens in de luren te leggen.
- Leterme en zijn kompanen van N-VA mogen hun staatshervorming nu zeker op hun buik schrijven. Als hij de Walen nog niet genoeg op stang had gejaagd voordien, heeft hij het nu zeker verkorven.
Dat de reacties in de Waalse pers scherp zijn, is normaal. Dat de Vlaamse pers dit voorval met de mantel der liefde wil bedekken, daar wil ik toch nog iets over kwijt. Stel je voor dat di Rupo op dezelfde vraag het 'Wilhelmus' zou beginnen zingen... het kot zou te klein zijn in de krantencommentaren!
Dus mogen we ook aan de Vlaamse journalisten om iets meer objectiviteit vragen? Ik kijk in ieder geval al uit naar de nieuwe federale verkiezingen... in 2008!

donderdag, juli 19, 2007

komkommertijd

Niet echt komkommertijd, maar eerder drukke tijden. De omschakeling tussen studeren en werken is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig had ik een weekje vakantie gekregen om de overgang te vergemakkelijken.
Ondertussen is het dus door de week in Brussel en in het weekend back to K-town. Maar natuurlijk is dat slechts een tijdelijke situatie. Brussel (of de Brusselse rand) zal vanaf september mijn vaste stekje worden en dan is het een definitief 'adieu' aan Kortrijk. Of ik het zal missen...? Sommige dingen (den Boulevard, de Vlasmarkt, de idiote politieke situaties,...) meer dan andere (Stefaantje, Quackie en Flopke, de oude madammekes op de Grote Markt,...), maar zo gaat het nu eenmaal in het leven. Je maakt keuzes en soms laat je meer achter dan je opzoekt. Gelukkig zijn de moderne technieken er om de banden die je gesmeed hebt te onderhouden en aan te halen.
Maar voorlopig is het dus nog anderhalve maand afkicken in de weekends in 'den Boulevard'. Daarna zal ik de Kortrijkse politiek enkel nog blogsgewijs volgen dankzij Kortrijkwatcher en (in mindere mate) de blog van raadslid Lemaître en het Verdriet van Kortrijk. Niet dat die laatste veel serieuze politieke thema's aanboort maar hij staat in ieder geval garant voor een regelmatige dosis humor. En daar doen we het toch voor, een traan en een lach...
De trein voor Brussel wacht...