donderdag, november 27, 2008

De onzin van kartels

Nu dat sp.a het kartel met VL-Pro zo goed als, heeft opgezegd, blijkt nog maar eens de onzin van het kartel. Nadat CD&V en N-VA tot een publieke breuk waren gekomen, was het enkel een kwestie van tijd alvorens de bloedende sp.a ook haar kartelpartner buitenwerkte. Het 'schandaal' dat Bettina Geysen tot opstappen noopte, was het vuur aan de lont. De appendix van sp.a spleet in twee en het grootste deel wil zijn eigen links-liberale weg gaan. De ideale aanleiding om het vertrouwen in de kartelpartner op te zeggen voor sp.a-voorzitster Gennez. Bert Anciaux had nog maar nauwelijks beseft dat hij het onderspit had gedolven en Gennez had de kartelpartner al de deur gewezen.

De logica om in een kartel te stappen wordt vaak herleid tot het optelsommetje van 1+1=3. Wat er niet bij verteld wordt is dat die optelsom niet eeuwigdurend is. Na verloop van tijd wordt het resultaat van die optelsom 1+1=1. Het is onmogelijk vol te houden voor twee aparte partijen met een eigen visie hoe gelijkgezind ze ook mogen zijn over bepaalde thema's om oneindig samen te blijven. Ofwel wordt het kleinste deel van de kartelpartner opgeslokt (het Vivant-scenario); in het tweede scenario parasiteert de kartelpartner zodanig op het grootste deel dat 'de parasiet' zich uiteindelijk vrijvecht (het N-VA-scenario); als laatste scenario kunnen we daar nu het 'Spirit-scenario' aan toevoegen waarbij beide kartelpartners elkaar (onvrijwillig) doodknijpen en uit pure overlevingsdrang elkaar afstoten.

Over de zin en onzin van kartels is al veel inkt gevloeid, een interessante les in kartels is het in ieder geval wel geweest. Maar nu mag het wel gedaan zijn!

dinsdag, november 04, 2008

Obama*

Met het oog op een nakende verkiezing van Obama als president van de VS, toch enkele bedenkingen bij de Oba-mania… Eerst en vooral is het programma van Obama en de Democratische Partij in een Europese context nog steeds een sterk conservatief programma. Hij pleit wel voor verandering (wat op zich goed is) maar na 8 jaar Bush zou het pas idioot zijn om een dergelijk beleid te willen doortrekken.
Obama pleit voor 'Change' – verandering – maar behalve een plan om de Amerikaanse economie erbovenop te helpen en de troepen uit Irak te halen is er nog maar weinig concreets naar voor gekomen. Voor de rest blinkt de campagne van Obama uit in vage termen (zo'n beetje in de lijn van 'goed bestuur'). Het economische reddingsplan van Obama doet trouwens sterk denken aan de 'New Deal' van Roosevelt. Die was er uiteindelijk op gericht om de economie te stabiliseren en in tweede instantie de lagere klassen genoeg te helpen om ze te weerhouden van rebellie. Door die 'New Deal' wilde Roosevelt dus vooral een revolutie door de bevolking vermijden.
Dus laat ons hopen dat Obama de verkiezingen wint; maar plaats toch nog even een sterretje naast zijn naam alvorens hem als de 'verlosser' te verwelkomen. In BelgiĆ« kennen we ondertussen al 18 maanden lang het verschil tussen woorden en daden…