donderdag, november 27, 2008

De onzin van kartels

Nu dat sp.a het kartel met VL-Pro zo goed als, heeft opgezegd, blijkt nog maar eens de onzin van het kartel. Nadat CD&V en N-VA tot een publieke breuk waren gekomen, was het enkel een kwestie van tijd alvorens de bloedende sp.a ook haar kartelpartner buitenwerkte. Het 'schandaal' dat Bettina Geysen tot opstappen noopte, was het vuur aan de lont. De appendix van sp.a spleet in twee en het grootste deel wil zijn eigen links-liberale weg gaan. De ideale aanleiding om het vertrouwen in de kartelpartner op te zeggen voor sp.a-voorzitster Gennez. Bert Anciaux had nog maar nauwelijks beseft dat hij het onderspit had gedolven en Gennez had de kartelpartner al de deur gewezen.

De logica om in een kartel te stappen wordt vaak herleid tot het optelsommetje van 1+1=3. Wat er niet bij verteld wordt is dat die optelsom niet eeuwigdurend is. Na verloop van tijd wordt het resultaat van die optelsom 1+1=1. Het is onmogelijk vol te houden voor twee aparte partijen met een eigen visie hoe gelijkgezind ze ook mogen zijn over bepaalde thema's om oneindig samen te blijven. Ofwel wordt het kleinste deel van de kartelpartner opgeslokt (het Vivant-scenario); in het tweede scenario parasiteert de kartelpartner zodanig op het grootste deel dat 'de parasiet' zich uiteindelijk vrijvecht (het N-VA-scenario); als laatste scenario kunnen we daar nu het 'Spirit-scenario' aan toevoegen waarbij beide kartelpartners elkaar (onvrijwillig) doodknijpen en uit pure overlevingsdrang elkaar afstoten.

Over de zin en onzin van kartels is al veel inkt gevloeid, een interessante les in kartels is het in ieder geval wel geweest. Maar nu mag het wel gedaan zijn!

Geen opmerkingen: