dinsdag, november 04, 2008

Obama*

Met het oog op een nakende verkiezing van Obama als president van de VS, toch enkele bedenkingen bij de Oba-mania… Eerst en vooral is het programma van Obama en de Democratische Partij in een Europese context nog steeds een sterk conservatief programma. Hij pleit wel voor verandering (wat op zich goed is) maar na 8 jaar Bush zou het pas idioot zijn om een dergelijk beleid te willen doortrekken.
Obama pleit voor 'Change' – verandering – maar behalve een plan om de Amerikaanse economie erbovenop te helpen en de troepen uit Irak te halen is er nog maar weinig concreets naar voor gekomen. Voor de rest blinkt de campagne van Obama uit in vage termen (zo'n beetje in de lijn van 'goed bestuur'). Het economische reddingsplan van Obama doet trouwens sterk denken aan de 'New Deal' van Roosevelt. Die was er uiteindelijk op gericht om de economie te stabiliseren en in tweede instantie de lagere klassen genoeg te helpen om ze te weerhouden van rebellie. Door die 'New Deal' wilde Roosevelt dus vooral een revolutie door de bevolking vermijden.
Dus laat ons hopen dat Obama de verkiezingen wint; maar plaats toch nog even een sterretje naast zijn naam alvorens hem als de 'verlosser' te verwelkomen. In België kennen we ondertussen al 18 maanden lang het verschil tussen woorden en daden…

Geen opmerkingen: