vrijdag, december 09, 2016

Marxisme, liberalisme? Same old shit!

In antwoord op opiniestukken van de heren Casier en Van Quickenborne in De Morgen van 9/12/2016.

Beste heren Casier en Van Quickenborne,

Met enig relativisme heb ik jullie beider opiniestukken gelezen met betrekking tot het bilan van het communistisch/marxistisch ideeëngoed. In jullie beider stukken stellen jullie het falen van verscheidene communistische/marxistische regimes aan de kaak. Terecht! De USSR, de PRC, Cuba, Noord-Korea, Venezuela,… allen hebben gefaald in hun doel, het bereiken van een sociale, solidaire maatschappij waar iedereen (of toch een grote meerderheid) voldoening kan vinden.
Sta me nu ook even toe een gelijkaardige balans op te maken van het ongebreidelde kapitalisme en  neo-liberalisme waar u beider zo graag het wierrookvat voor bovenhaalt.
Vaststelling: Er is bij ons meer welvaart. Ja, maar ten koste van wie/wat? Manuele arbeid is in de laatste halve eeuw gedecimeerd in de Westerse landen en vervangen door verregaande automatisering. Met als gevolg dat arbeiders steeds minder aan de bak komen en een groot deel van onze werklozen uitmaken. Deze automatisering wordt steeds verder doorgedreven en die laagopgeleiden zullen steeds minder kansen krijgen in onze maatschappij.
De intensieve handenarbeid is in het kader van de door u geroemde mondialisering/globalisering verschoven naar de ontwikkelingslanden. Daar worden nog veel laaggeschoolde mensen tewerk gesteld! Maar met hun loon kunnen u noch ik ons gezin onderhouden. Daarenboven heeft de industrialisering in de ontwikkelingslanden een groot aandeel in het ontginnen van grondstoffen, mineralen, ertsen (silicium, koper, goud, zilver, etc.) en de massaproductie van gewassen met het oog op het verwerken in voor de Westerse markt bedoelde massaproducten (palmolie, soja, etc.). Deze doorgedreven uitputting van de natuurlijke reserves komt met een serieus kostenplaatje. Niet voor de producent/ontginner maar wel voor de lokale bevolking en hun habitat. De arbeiders werken vaak in onhygiënische, onveilige omstandigheden. Hun families zien met lede ogen hoe de grond onder hun voeten steeds verder erodeert, uitdroogt of hun oogst steeds vaker mislukt door overmatig gebruik van chemicaliën en genetisch gemodificeerde organismen.
Kortom, het kapitalisme heeft ook bloed aan zijn handen. Alleen voelen we het zelf niet elke dag en kunnen we naar een ander kanaal zappen als het ons teveel wordt bij een reportage op de televisie.

Mag ik jullie dan ook vragen om open te staan voor ideeën vanuit welke ideologie ze ook mogen voortspruiten. Want hoe je het ook draait of keert, tot op heden is nog geen enkele politieke of economische stroming er in geslaagd om ons het walhalla op aarde te brengen. Ook uw liberale vrienden niet.

Een sociaal voelende medemens