dinsdag, september 26, 2006

Die burgerinspraak toch...

De huidige burgemeester heeft het blijkbaar nogal moeilijk met de correcte toepassing van burgerinspraak. De enige inspraak van een burger die hij blijkbaar belangrijk genoeg vindt, is die van de eerste burger van Kortrijk (zichzelf dus). Of misschien nog van zijn gegoede vrienden, zakenpartners en consoorten.
Een prachtvoorbeeld hiervan is het St-Janspoort shoppingcomplex. Of we het nu leuk vinden of niet, tegen 2008 staat het er. En niet alleen het shoppingcomplex we krijgen er ook nog eens een toren van 10 verdiepingen bij. Begint het al een beetje te dagen? De omvang van het shoppingcomplex zelf begint ook al megalomane proporties aan te nemen. 34.000 m2 winkelruimte, 1100 ondergrondse parkeerplaatsen. Ze verwachten daar gemiddeld 25.000 bezoekers per dag.
Kwestie van dit even in perspectief te plaatsen met de ruimere omgeving... In de huidige situatie zitten we tijdens het spitsuur (vrijdag tussen 16.30 en 17.30) met meer dan 550 personenwagens die door de Kleine Zwevegemsestraat passeren. Dit zorgt nu al voor constante verkeersproblemen bij het ritsen van het verkeer van de Spoorweglaan en het rondpunt aan de andere kant van de spoorweg. Tel daar nu nog eens het extra verkeer bij dat van/naar het shopping wil...
Niet alleen de verkeersdruk zal toenemen, hand in hand vermenigvuldigt de uitstoot van CO2 en verder krijg je tijdens de werken hogere concentraties fijn stof, CO2 en vrachtwagens die constant op en af rijden met afval en bouwmaterialen. De omgeving en de buurtbewoners zijn net hersteld van de aanleg van de Veemarkt en nu krijgen ze dit in de maag gesplitst. De bewoners komen aan het fonteintje van 'De Drinkers' zitten om met elkaar te praten. De buurt rond de Veemarkt en de Zwevegemsestraat is een goed voorbeeld van een multiculturele buurt die werkt. Ook die balans lijkt te worden verstoord door het nieuwe project.
Met 84 woongelegenheden boven het complex en in die 'Ivoren Toren', komen er wel nieuwe woningen/appartementen bij in het centrum. Maar voor welk budget zullen ze geschikt zijn? Niet voor dat van mij en waarschijnlijk ook niet voor uw portefeuille...
Het ging hier dus over burgerinspraak... Ondertussen liggen deze plannen al zo goed als vast en vorige week woensdag was er dan een hoorzitting voor de buurt. Onze enige mogelijkheid om nog iets van tegenwind aan het project te geven is bezwaren indienen tegen de aanvraag van de milieuvergunning. Het volledige dossier is in te kijken op de dienst Leefmilieu in het Stadhuis van Kortrijk. Vooral het MER (MilieuEffectenRapport) loont de moeite van het lezen. Maar om je het lezen van 350 pagina's te besparen, kan je onmiddellijk naar de eindsynthese gaan die begint op p. 369.
Verder noteerde ik ook nog 'het permanent verlies van archeologisch en bouwkundig erfgoed'. Tot zover dus het belang dat gehecht wordt aan de rijke geschiedenis van Kortrijk. Giet er maar wat beton over. Grijs is toch zo'n mooie kleur!

dinsdag, september 19, 2006

Terugkerende vormen van landschapsvervuiling

't Is weer zover, de verkiezingen zijn in aankomst en je kan er niet naast kijken... Naast de vastgelegde gemeentelijke plakborden kom je ze op ieder stukje boeregrond wel tegen: de affiches in alle kleuren en geuren van de mensen die zich prostitueren voor het goede van uw stad/gemeente. De ene kop ziet er al sympathieker (lees minder opgeblazen) uit dan de ander. De andere kop kijkt je aan vanuit elke hoek, spleet of poot grond die vrij is.
De vraag die bij mij telkens opkomt bij het zien van deze overdaad aan stimulansen is hoeveel dat allemaal niet kost. Begin maar eens te tellen, hoeveel borden/affiches je ziet van deze of gene kandidaat. Na een tijdje zal je merken dat hoe meer/groter je ze ziet des te beter hun postje nu al is.
Is er in ons land overgoten van een dikke saus politiek/belangenvermenging nog plaats voor een echt goed idee? Een idealist die durft tegen de schenen schoppen van het politiek vastgeroest beleid? Misschien wel...

'k Zal het maar onmiddellijk toegeven, ondergetekende stelt zich ook open voor publieke prostitutie in de arena van de gemeentelijke politiek. Op mijn eigen-wijze, eigen-zinnige en eigen manier een verandering teweeg proberen te brengen.
Maar je moet realistisch blijven, makkelijk zal het niet zijn... Maar zoals zovelen voor mij hebben gezegd moeilijk gaat ook.

Tot binnenkort,

Een einde als begin

Na het lezen van blogs van deze en gene simpele vlaming ga'k mij zelf ook maar in't gewoel storten. Om een einde te maken aan het gezever en gezaag en een stroompje rust te vinden hoop ik hier toch een kleine lagune te plaatsen die openstaat voor iedereen...