vrijdag, juni 12, 2009

Verraad?!

Pascal Smet reageert furieus op de coalitiegesprekken tussen openVLD, CD&V en Groen!, hij voelt zich vooral verraden door Groen! omdat die de progressieve kiezer in de steek laten. Nochtans zat Smet de laatste 5 jaar samen met de 2 andere partijen in de meerderheid. Heeft hij deze toekomstige oppositiekuur dan niet eerder verdiend aan zijn eigen haantjesgedrag van de laatste 5 jaar? Dat hij onmiddellijk na het bekendraken van de uitslag al rondbazuinde dat hij de olijfboom al in beide taalgroepen zag vorm krijgen was nog een extra stimulans voor Vanhengel om Smet buitenspel te zetten.

De groenen krijgen altijd het verwijt een naïeve bende te zijn. Maar in deze is het Smet die heel erg naïef heeft zitten afwachten. Hij heeft de laatste 5 jaar meer aversie opgewekt dan sympathie gecreëerd. Dan is het niet verwonderlijk dat Vanhengel en Vanackere snel een verbond smeden en proberen Smet bij het huisvuil te zetten.

Aan Franstalige kant komt Ecolo zo goed als zeker in de meerderheid terecht. Groen! heeft samen met Ecolo een programma uitgewerkt en zou toch moeilijk oppositie kunnen voeren tegen hun eigen programma. Dat zou pas hypocriet zijn!

Dat Smet dan bij het bekendraken van de nieuwe coalitie vol op de groenen schiet is dan wel héél erg klein. Had Groen! geweigerd om zonder sp.a te onderhandelen, dan was Smet er wel als de kippen bij geweest om zijn zetel voor de volgende 5 jaar te verzekeren. Als Smet eens diep van binnen kijkt en eerlijk is met zichzelf dan zal hij ook moeten toegeven dat hij ook eieren voor zijn geld zou gekozen hebben.

Smet kan de volgende 5 jaar op de oppositiebanken zich bezinnen en hopelijk laat hij dit soort hypocritisch haantjesgedrag van de laatste dagen in het vervolg achterwege… Dat zou de progressieve kiezer in Brussel pas echt appreciëren!

Geen opmerkingen: