donderdag, december 14, 2006

Ceci n'est pas une blague!

Op 13 december 2006 roept het Vlaams Parlement unilateraal de onafhankelijkheid van Vlaanderen uit... Hilariteit alom na de fake-reportage annex nieuwsuitzending van de RTBF. Zowat alle partijen hadden leden (en vaak niet de minste) die meegewerkt hebben aan het op poten zetten van dit 'War of the Worlds'-epos op Belgische wijze.
Hypocriet is dan ook de beste omschrijving voor de kritiek die de avond zelf en vooral de volgende dag losbarsten. Opper-hypocriet is de fractieleider van de CD&V in de Kamer. Tijdens het vragenuurtje neemt hij de medewerking van Kamervoorzitter De Croo kwalijk terwijl de heer De Crem zelf meegewerkt heeft aan de uitzending.
De reacties van andere toppolitici en regeringsleiders (genre Leterme, Verhofstadt en Di Rupo) lopen over van verontwaardiging. Maar gaat dit niet voorbij aan de essentie van het verhaal? Een goed uitgewerkte fictieve reportage over een mogelijke afscheiding van Vlaanderen. In ieder geval iedereen die de reportage bekeken heeft en een beetje politiek inzicht beseft redelijk snel dat het om een goed uitgewerkte grap gaat. Vooral het opvoeren van Jean-Marie De Decker haalt toch alle serieux en geloofwaardigheid weg uit een nieuwsuitzending!!
Het uiteindelijke doel van deze uitzending was een debat rond de communautaire hangijzers -die hoogstwaarschijnlijk bij de volgende regeringsvorming op tafel zullen komen- aan te kaarten bij de franstaligen. Dit is jammer genoeg door de kortzichtigheid van de reacties niet echt naar buiten gekomen.
Enkele jaren geleden heeft de BBC een uitzending gemaakt over een fictieve aanslag met een vliegtuig in de buurt van London Heathrow (LHR). Toegegeven die stond wel degelijk als fictie aangegeven in de tv-gids, maar toch als je er als zapper op terecht kwam was het net echt.
Een beetje advies aan iedereen die nu op de RTBF wil schieten of al heeft geschoten: "Ceci n'est pas une blague!". Een stukje advies naar René Magritte die het surrealisme gelukkig wel kon appreciëren!

ook verschenen als lezersbrief in De Morgen van 16 december

Geen opmerkingen: