zondag, december 03, 2006

Kartels: het komen en gaan van een nutteloos fenomeen

Is het je al opgevallen? Het komen en gaan van kartels in de Belgische politiek. 'spirit' is zowat de vaste appendix van de SP.a geworden, N-VA was heel lang de trouwe, Vlaamse partner van de CD&V... En de CD&V is zelf een eeuwenoud kartel tussen de middenstand en het ACW. Voor ik het vergeet Vivant is ook nog steeds in kartel met de VLD. Toch raar dat je dit buiten Sint-Truiden nergens hoort of ziet maar ze wel zo op je stembiljet staan (let er maar op in 2007... VLD-Vivant).
Op lokaal niveau leidt dit soms tot amusante situaties. Neem nu Godelieve Vanhoutte (nu N-VA), in 2000 verkozen op de kartellijst (alweer een kartel!) VLD-VU. Na het opsplitsen van de VU volgt ze haar 'chef' (Bourgeois) naar de N-VA. Hierop gaat ze als een aparte fractie zetelen in de Kortrijkse gemeenteraad. In februari 2004 gaat de N-VA op nationaal niveau samen met de CD&V in een kartel. Lieve blijft voorlopig nog lekker op haar eentje zitten. Maar met de verkiezingen van 8 oktober 2006 in het vooruitzicht, wordt beslist in de lente van 2006 om het kartel ook op lokaal vlak door te trekken. Dus Lieve maakt sinds deze lente officieel deel uit van de meerderheid.
Op 8 oktober is ze als enige N-VA'ster verkozen in de Kortrijkse gemeenteraad. Maar met de ontwikkelingen van de laatste dagen (de overstap van Dedecker naar N-VA en het subsequent opblazen van het kartel door CD&V) zal Lieve zich blijven koesteren aan de warme CD&V-haard...?
Dit natuurlijk enkel ter illustratie van het onbenul van een kartel. Het uiteindelijke doel van een kartel is een beter kiesresultaat neerzetten dan je alleen zou doen. Vaak wordt er bij de aankondiging geleuterd over programma's waar deze en gene zich in kunnen vinden, maar... de verschillen (die vaak groot en uiteenlopend zijn) worden snel onder het tapijt geveegd.
Je kan je ondertussen beginnen afvragen waar dit allemaal naartoe gaat. Onderhand heb je waarschijnlijk al wel in de mot dat ik niet zo 'pro-kartel' ben. Dat is zeker! Ik zie een karter als pure volksverlakkerij. Het neemt de essentie van democratie weg bij een stembusgang. Hierbij is de keuze nog altijd aan de kiezer. Door het vormen van een kartel, neem je die mogelijke keuze weg van de kiezer en verplicht je hem voor een amalgaam te stemmen waar hij zich niet volledig in kan vinden. Hij kiest vooral voor 1 partij maar moet noodgedwongen die kartelpartner erbij nemen...
Als we nu de bestaanskansen van kartels op lange termijn bekijken, dan zitten we met een doodgeboren kind. Vaak wordt de kleinere partner door de parasitaire 'grote broer' leeggezogen en daarna afgestoten (Vivant-de opstap van Quickie- is nu op Duchatelet na een randfenomeen). Of wordt de kleine partner gedoogd zolang het boegbeeld (cfr. spirit met Anciaux) het kartel extra stemmen oplevert. Eens dit niet meer gebeurt is het adieu, auf wiedersehen, goodbye!! (Let maar op mijn woorden, Bertje & co)

Ik kijk al watertandend uit naar de aankondiging van het volgende kartel... of gaan we dit een nieuwe modieuzere naam geven (technische fractie misschien?)

Geen opmerkingen: